PAR ZEMENĒM
Zemenes ir lielisks C vitamīna, mangāna, kālija, joda, folijskābes, magnija, vara, B2, B5, B6 un K vitamīna avots. Bet spilgti sarkano krāsu zemeņogām, izrādās, piešķir tajās esošie antociāni, kas darbojas kā antioksidanti. Tās ir dabiskas vielas, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem un tos neitralizē. Pateicoties bagātīgajam sastāvam, zemenes ieteicams uzturā lietot gan kā profilakses, gan dziedniecības līdzekli daudzu slimību gadījumos, pirmkārt, kā sirds slimību profilakses līdzekli. Gardās zemeņu ogas palīdz arī uzlabot redzi un var pasargāt no mākulas deģenerācijas, kas ir galvenais vājas redzes cēlonis cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Lai gūtu pozitīvu rezultātu, zemeņu porcija jāapēd vismaz trīs reizes dienā, ieteicams – kopā ar citiem augļiem un ogām. Zemeņu ogas uzturā vislabāk lietot svaigas, jo, tās karsējot, strauji sarūk C vitamīna daudzums.